secretaris@jupiter76.nl

Jupiterdames ronde verder in bekertoernooi (8-5-2019)

Woensdagavond 8 mei moesten de dames van HV Jupiter ’76 om 19.15 uur in Vries (Drenthe) spelen. In de voorronde had men de dames midweek van Cirkeltijgers verslagen en nu was het midweekteam VAKO de tegenstander. De gemiddelde leeftijd van VAKO lag toch wel wat hoger dan die van de Jupiterdames. Coach Jan Bijlsma (tijdelijk vervanger van vaste coach Maarten Jansen) gaf in de voorbespreking dan ook aan dat er op snelheid gespeeld moest worden.

Na een voorzichtig begin nam Jupiter het initiatief. Nynke de jager opende de score met ene mooie passerbeweging in de hoek. Die voorsprong bouwden de dames uit naar 0-5 door scores van Rianne Mendel (break), Iris v/d Veen, Marion Offringa en nogmaals Rianne M. vanaf de cirkel. Verdedigend zat het prima in elkaar, VAKO kreeg weinig kansen en keepster Annemiek Rinia hield dan ook lang haar doel schoon. Pas nadat Rianne Wijbenga het zesde doelpunt voor de Franekers gemaakt had kon VAKO hun eerste treffer maken. Er waren toen al zo’n 20 minuten gespeeld. De ruststand werd 1-7 door een doelpunt van Sandra Hofstra. Het verschil had overigens veel groter moeten zijn, want in die eerste helft werden er zeker 8 kansrijke doelpogingen gemist.

Dat was dan ook het enige puntje van kritiek van Jan in de rust. Verder was het zaak om geconcentreerd te blijven en niet te gehaast te spelen.

In de tweede helft gaf VAKO iets meer tegenstand. Keepster Yvonne van Wier moest in het begin toch wel een paar keer de bal uit het net vissen, maar na elk doelpunt duurde het niet lang voordat de Jupiterdames de bal ook weer achter de keepster van VAKO schoten. Via scores van Maaike Osinga, Iris en Marie-jetske Lettinga werd het 5-10. Nadat Marije Bijlsma haar arm er zo ongeveer was afgetrokken kreeg Jupiter dan eindelijk een strafworp en die werd feilloos door Iris benut. Maaike scoorde via een goed genomen vrije bal en Sandra rondde een snelle break via meerdere schijven goed af. Nadat VAKO er 6-13 van had gemaakt, zetten de Jupiterdames nogmaals aan voor een slotoffensief. Sandra 2x via de break en Maaike en Rianne W. zorgden ervoor dat het verschil opliep naar 6-17. VAKO bepaalde de eindstand uiteindelijk op 7-17.

De Jupiterdames zijn dus weer een ronde verder in het bekertoernooi. Die volgende ronde wordt over 2 weken gespeeld. Waar en tegen wie is nu nog niet bekend

Jupiterdames winnen bekerwedstrijd (23-4-2019)

Na een druk en gezellig handbalweekend met de strijd om de Jupitercup, stond er voor de dames van Jupiter ’76 dinsdagavond 23 april een bekerwedstrijd op het programma.

In de competitie speelt men in Noord-Holland, maar in de bekercompetitie treft men ploegen uit Groningen/Drenthe. Tegenstanders waren de dames midweek van de Cirkeltijgers: een studententeam, dus jonge meiden waarvan men niet wist hoe hun speelstijl was.

Dat was in het begin van de wedstrijd te merken. De Jupiterdames waren vooral in verdedigend opzicht af en toe net een stap te laat en Cirkeltijgers nam dan ook steeds een kleine voorsprong. Jupiter liet het gat gelukkig niet groot worden en kwam na een kwartier spelen op 6-6. Langzaam kwamen de Jupiterdames beter in hun spel en voerden het tempo op. Met een aantal fraaie scores ging men dan ook met een kleine voorsprong van 11-9 de rust in.

Gelegenheidscoach Jan Bijlsma benadrukte dat er met name in de verdediging wel een schepje bovenop gedaan moest worden. Aanvallend moest de snelheid nog beter benut worden. Dit was niet tegen dovenmansoren gezegd, want de dames begonnen die tweede helft voortvarend. Vanuit een offensieve dekking werd de voorsprong via snelle break-outs snel uitgebreid. De Cirkeltijgers konden eigenlijk alleen via een tweetal strafworpen iets terugdoen, maar het verschil bleef minimaal 5 punten: 18-13. Jupiter hield te touwtjes in handen en de paar aanwezige trouwe supporters kregen nog een aantal mooie doelpunten te zien. De einduitslag werd uiteindelijk 22-15. De scores kwamen op naam van: Iris v/d Veen 5x, Maaike Osinga 5x, Marion Offringa 4x, Marie-jetske Lettinga 4x, Nynke de Jager 2x, Rianne Mendel, Rianne Wijbenga en Marije Bijlsma allen 1x. Annemiek Rinia als keepster maakte het team compleet.

Het is nog niet bekend wanneer de volgende bekerwedstrijd is en wie de tegenstander dan zal zijn.

Jupiterdames sluiten seizoen winnend af! (24-3-2019)

Zondag 24 maart stond alweer de laatste zaalcompetitie wedstrijd voor de dames van HV Jupiter ’76 op het programma. Men moest naar Nibbixwoud om daar tegen SEW/Westfriesland 5 te spelen. De thuiswedstrijd was destijds nipt met 11-12 verloren, dus men was uit op revanche.

De dames begonnen vol goede moed aan de wedstrijd en al snel stond het 0-2 door twee mooie doelpunten van Maaike Osinga. Daarna ging het en tijd gelijk op: Marie-jetske Lettinga maakte de 1-3 en daarna scoorde SEW ook weer. Maaike was op schot en zorgde voor de 4e Franeker treffer. Vervolgens werd Rianne Mendel op de cirkel onderuit getrokken. De strafworp die dat opleverde werd door Iris v/d Veen benut en zij zorgde ook voor de volgende score via een break-out. Het verschil bleef tot 6-8 (doelpunten van Maaike en Marije Bijlsma) steeds één of twee punten. Maar in de laatste 10 minuten van de eerste helft nam Jupiter het heft in handen. De verdediging van Jupiter stond sterk als collectief te verdedigen en de tegenpartij kwam er moeilijk doorheen. Keepster Annemiek Rinia pakte een paar mooie ballen en hield tot de rust haar doel verder schoon. Marije via de cirkel, 2x Iris en Sandra Hofstra wisten de eerste helft nog te scoren en zo sloot men de eerste helft af met een op het oog comfortabele voorsprong van 6-12.


Coach Maarten Jansen was tevreden over de verdediging en hamerde er op om vooral het eigen snelle spel te blijven spelen. De dit seizoen bijna traditionele ‘tweede helft dip’ van de Jupiterdames mocht dit keer niet gebeuren. In het begin van de tweede helft scoorde SEW wel als eerste maar Marie-jetske knalde ook raak. Door een strafworp kwam SEW op 7-13, maar Jupiter had direct haar antwoord klaar want Iris scoorde ook weer. Maar daarna leek het toch weer mis te gaan. Opeens ging de verdediging niet goed meer en aanvallend was men te gehaast en zat er geen overtuiging in de schoten. SEW rook haar kans en kwam steeds dichterbij. De voorsprong die in de eerste helft was opgebouwd verdween als sneeuw voor de zon. Via 11-15 (score Maaike) werd het zelfs 16-16 (doelpunt Iris). Zou het dan toch weer mis gaan? Dat gebeurde gelukkig niet, wat in de laatste 10 minuten ging de knop weer om bij Jupiter. Andere keepster Yvonne van Wier had een goede redding en Marion Offringa schoot een strafworp bekeken binnen. Even later was Maaike opnieuw succesvol via een vrije bal en was er toch weer een klein gaatje geslagen: 16-18. De verdediging stond opeens weer goed en SEW kreeg geen kans meer om te scoren. Doordat Nynke de Jager en Rianne Wijbenga vanuit de hoeken veel bewogen kwamen er gaten in de verdediging van SEW waardoor Marion, Sandra en Maaike het doel wisten te vinden. Zo was het verschil opeens weer vijf punten en de winst binnen. De laatste treffer kwam op naam van Maaike die in de slotseconde de bal vanaf de middellijn nog in het doel schoot en zo de eindstand op 16-22 bracht! Met de winst in de laatste 4 wedstrijden kenden de Jupiterdames een sterk slot van de competitie, waarin men uiteindelijk als zesde is geëindigd. Over 4 weken, tijdens het paasweekend, staat de 28e editie van het toernooi om de Jupitercup op het programma. Graag tot dan!


Jupiterdames houden winstreeks vast in Hippolytushoef (17-3-2019)

Zondag 17 maart werd de een na laatste competitiewedstrijd voor de dames van Jupiter gespeeld tegen Tonegido in Hippolytushoef. De thuiswedstrijd werd eerder dit seizoen een gelijkspel: 23-23. Gezien de afgelopen winstpartijen wilde Jupiter ook nu toch echt twee punten mee naar huis nemen.

Maaike Osinga maakte binnen een paar seconden de openingstreffer van de wedstrijd, maar Tonegido scoorde daarna vlug de gelijkmaker. Dit was de opmars voor een reeks om en om scores aan beide kanten. Bij Jupiter wisten Iris van der Veen (3x), Sandra Hofstra (2x), Marie-Jetske Lettinga (2x) en Maaike steeds keurig de keeper van de tegenpartij te omzeilen. Bij een stand van 6-9 in het voordeel van Jupiter wisten de dames uit Franeker eindelijk echt los te komen van het tempo van de tegenpartij. In het slotakkoord van de eerste helft werden de vrije worpen door Maaike en Marie-jetske beheerst in de goal geschoten. Sandra wist door haar snelle loopactie de bal vanaf de rechteropbouw scherp in het doel te plaatsen. Het laatste doelpunt van de eerste helft was voor de thuisploeg. Met een score van 7-12 ging Jupiter met een voorsprong de rust in.

De boodschap van coach Maarten Jansen voor de tweede helft bestond vooral uit het spelen van het eigen spel. Het tempo in de wedstrijd moest door Jupiter worden opgevoerd. Bovendien moest de scherpte bij de afronding behouden worden. Er werden genoeg kansen gecreëerd maar toch werden ook te veel kansen niet benut.

Iris bracht de boodschap van de coach direct in actie door op snelheid vanaf de middenopbouw te scoren in de tweede helft. Sandra bleef haar snelheid ook benutten en kreeg de bal vanaf de linkerhoek in het net van de tegenpartij. Na deze snelle goals werden er verdedigend aan beide kanten meer overtredingen gemaakt. Zo werden er vele 2-minuten tijdstraffen opgelegd en kreeg Tonegido meer kans om te scoren. Ook resulteerde dit in een penalty voor Tonegido die benut werd. Iris en Marie-jetske lieten zich niet van de wijs brengen en scoorden allebei twee keer door break-outs en snelle aanvallen. Verdedigend liet Jupiter steken vallen wat het voor de hoekspelers van Tonegido gemakkelijker maakte om te scoren. Marion Offringa wist door een combinatie met Maaike te scoren. Hierna zette Jupiter het slotoffensief in door twee break-outs van Marije Bijlsma en een doelpunt van Sandra. Keepster Yvonne van Wier stopte knap een penalty waardoor de voorsprong van Jupiter in stand werd gehouden. Maaike maakte het laatste doelpunt van de wedstrijd voor Jupiter vanaf de linkeropbouw. Het allerlaatste doelpunt van de wedstrijd was voor Tonegido. Met een score van 16-26 werd de wedstrijd beëindigd in het voordeel van Jupiter. Met twee punten op zak gingen de Jupiterdames terug naar Franeker.

Aankomende zondag 24 maart staat de allerlaatste competitiewedstrijd van dit seizoen op de planning. Dan spelen de dames van Jupiter in Nibbixwoud tegen Westfriesland/SEW.


Jupiterdames behalen ook in return dikke overwinning (3-3-2019)

Op zondag 3 maart stond alweer de laatste thuiswedstrijd voor de Jupiterdames tegen Lacom’91 op het programma. Men had de uitwedstrijd in december nipt met 15-17 gewonnen. Maar de dames waren na twee klinkende overwinningen in de winning mood en waren van plan om de punten ook nu weer te pakken.

Coach Maarten Jansen was afwezig en daarom nam Jan Bijlsma de coaching voor zijn rekening. Het plan was om op snelheid te spelen, vaak een sterk wapen van de dames. Iris van de Veen maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Vervolgens maakte Lacom twee doelpunten vanaf de cirkel. De dames waren gewaarschuwd en gooide het tempo omhoog. Eerst scoorde Rianne Mendel via de break en niet veel later kon Marie-jetske Lettinga na een prima lange bal van Marije Bijlsma de 3-3 scoren. Al gauw had Jupiter de smaak te pakken en liep uit naar 6-3 door Marion Offringa, Iris en Sandra Hofstra. Sandra had het vizier in die eerste helft op scherp staan, want zij gooide de bal zowel uit de linker- als uit de rechterhoek maar liefst 4x snoeihard in het doel. Lacom kon af en toe een doelpuntje maken, maar Annemiek Rinia stond goed te keepen en gaf Lacom weinig kans. Door het snelle spel van Jupiter liepen de dames voor rust al uit naar een comfortabele voorsprong. De Franeker doelpunten kwamen voor rust op naam van Iris, Marie-jetske en Rianne Wijbenga, die de keepster met een lastig stuitje verraste. Hiermee kwam de ruststand op 14-7.

Tijdens de rust werd er besproken dat Jupiter goed bezig was en dat het belangrijk was om de snelheid er in te houden en verder doorgaan zoals de eerste helft. Ook moest in de verdediging opgelet worden voor de cirkelloopster en elkaar helpen. In de aanval moest af en toe nog even de rust bewaard worden.

In de tweede helft opende Maaike Osinga de score. Via 2 scores van Rianne Mendel en een van Marie-jetske werd het verschil 10 punten: 18-8. Waar Sandra in de eerste helft qua scoren goed op dreef was, deed Marie-jetske dat inde 2e helft. Met 3 doelpunten op rij van Marie-jetske en vervolgens een break van Marion werd het 22-9. Yvonne van Wier, die de 2e helft was begonnen als keepster wist een strafworp van Lacom niet te stoppen, maar het verschil bleef steeds rond de 12 punten. Na score van Iris en Nynke de Jager haperde het enige tijd bij de Jupiterdames. In het laatste kwartier leek de concentratie weg en men begon te knoeien in zowel de aanval als de verdediging. Lacom zag dan ook kans om 4x op rij te scoren: 24-16. Gelukkig herpakten de dames zich en in de laatste minuten scoorden Nynke en Sandra nogmaals via de break en benutte Marion een strafworp. In de slotseconde kreeg Lacom ook nog een strafworp, maar Annemiek dwong de tegenstander naast te gooien. Eindstand van deze doelpuntrijke wedstrijd werd daardoor 27-16.

Samen met de twee jeugdspelers Jisse Draaisma en Mare Buenk namen de Jupiterdames afscheid van het trouwe publiek en de dames hopen in de twee resterende uitwedstrijden ook nog punten te pakken.


Jupiterdames behalen ook in return dikke overwinning (24-2-2019)

Op zondag 24 februari stond de return in Sint Pancras tegen Vrone op het programma voor de dames senioren van Jupiter ’76. Een week eerder kwam Jupiter overtuigend als winnaar uit de strijd waardoor er ook nu op winst werd ingezet.

Vrone nam het initiatief in de wedstrijd door de openingstreffer te maken. In de eerste aanval voor Jupiter wist Maaike Osinga direct de score weer gelijk te maken. Door een chaotische verdediging bij Jupiter vielen de doelpunten in de beginfase van de eerste helft om en om voor beide teams. Iris van der Veen en Maaike maakten voor Jupiter beide een doelpunt naast twee scores van Vrone. Bij een stand van 3-3 werd de rust teruggevonden binnen de Jupiterploeg waarna een doelpuntenregen volgde. Door snel spel konden Maaike, Marije Bijlsma (2x), Rianne Wijbenga, Marie-jetske Lettinga en Marion Offringa allemaal via een break-out scoren. In de laatste fase van de eerste helft probeerde Vrone de schade nog enigszins te beperken door tweemaal te scoren. De ruststand werd daardoor voorsprong voor Jupiter in de rust al fors: 5-10.

Het doel voor de tweede helft was voor coach Maarten Jansen helder: verder gaan zoals in de eerste helft. Verdedigend elkaar goed ondersteunen en snelheid houden in de aanval om makkelijker tot scoren te komen.

Bij aanvang van de tweede helft werd de koers aangehouden die voor rust was ingezet. De voorsprong werd door Jupiter uitgebreid met maar liefst zes doelpunten op rij. Nynke de Jager, Marije (2x), Sandra Hofstra, Maaike en Marie-jetske waren hiervoor verantwoordelijk. Vrone probeerde via de cirkel en de hoeken nog wat doelpunten mee te pikken. Hierdoor wisten ze twee keer te scoren. Iris antwoordde hier direct op met een hard schot vanaf de middenopbouw. Marion maakte een doelpunt vanaf de cirkel. Vervolgens volgde een herhaling van zetten als in de eerste helft. Jupiter wist het tempo in de aanval op te voeren door in de verdediging de ballen tussen de speelsters van Vrone weg te tikken en break-outs te lopen. Rianne Mendel was hierin zeer op dreef met 5 break-outs op naam. Annemiek Rinia hield haar doel lange tijd schoon en met snelle acties lukte het Sandra Hofstra (2x), Maaike (3x), Iris en Marion de voorsprong fors uit te bouwen. Vrone wist uiteindelijk nog maar twee keer tot scoren te komen en werd aan alle kanten voorbij gelopen. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Iris en Sandra (2x). Zij zorgden er voor dat er uiteindelijk een flinke overwinning voor Jupiter op het scorebord kwam te staan. Met een score van 9-33 en twee punten op zak vertrok Jupiter terug naar Friesland vanuit Sint Pancras.

Aankomende zondag 3 maart spelen de dames van Jupiter hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen om 12:00 uur in sporthal De Trije tegen Lacom’91.


Jupiterdames pakken de punten (17-2-2019)

Afgelopen zondag 17 februari hebben de dames senioren van Jupiter ‘76, na meerdere verloren wedstrijden, eindelijk weer punten gepakt in de competitie. Tegenstander was Vrone 2, hekkensluiter in de competitie.

Voor een wederom volgepakte tribune begonnen de dames uit Franeker aan de wedstrijd. Marie-jetske Lettinga maakte in de doelpuntrijke wedstrijd de eerste treffer, snel opgevolgd door een doelpunt van Vrone. Vervolgens maakte Maaike Osinga vanaf de linkeropbouw doelpunt nummer twee en Marije Bijlsma via de cirkel nummer drie. De doelpunten die gemaakt werden door Vrone kwamen vooral vanuit het midden of vanaf de cirkel, maar Jupiter kreeg hier grip op en kon door een serie van drie goals van Maaike uitlopen naar 6-2. Daarna ging werden de doelpunten om-en-om gemaakt. Bij Jupiter konden Iris van der Veen, Nynke de Jager, Rianne Mendel en Marie-jetske het doel vinden. Vanaf 12-7 stonden de dames uit Franeker actief te verdedigen en konden ze vele ballen onderscheppen en omzetten tot break-outs, de score liep hierdoor uit tot 18-7. Keepster Yvonne van Wier hield de laatste minuten haar doel schoon en in de laatste seconde kon Iris de bal nog net op tijd het doel in krijgen, ruststand: 19-7.

Coach Maarten Jansen was tijdens de rust tevreden, maar wist ook dat Jupiter het in de tweede helft de afgelopen tijd nogal eens heeft laten liggen en wilde dat deze keer koste wat het kost voorkomen. Doel was om zo min mogelijk doelpunten tegen te krijgen en niet mee te gaan in het lage tempo van de tegenstander.

In de tweede helft opende Nynke vanaf de linkerhoek de score, de bal vloog mooi via binnenkant paal in het doel. Vervolgens konden de meiden van Vrone twee keer scoren, 20-9. Daarna begon het spel van Jupiter weer goed te lopen, de cirkelloopsters en hoekspeelsters trokken gaten in de verdediging, waardoor de opbouwers tot scoren konden komen. Marion Offringa scoorde vanuit het midden en ook Rianne Wijbenga kon tot scoren komen vanaf de rechterhoek. Er werden wat overtredingen gemaakt die aan beide kanten penalty’s opleverden. Iris schoot deze keurig in en aan Jupiterzijde hield keepster Annemiek Rinia twee penalty’s tegen. Vrone kon tegen het eind van de wedstrijd weinig meer inbrengen en de Jupiterdames lieten zien wat ze waard waren tot het eind van de wedstrijd. Vanaf alle posities en via break-outs kon Jupiter het doel vinden, waardoor de eindstand uiteindelijk op 36-12 kwam.

Al met al een leuke, fanatieke wedstrijd waarin Jupiter eindelijk weer aan hun publiek heeft laten zien wat ze waard zijn. Alle veldspeelsters hebben tot scoren kunnen komen, wat veel belooft voor komende zondag. Dan spelen de Jupiterdames namelijk weer tegen Vrone, maar dan in Sint Pancras.