Handbalwedstrijd

Dames Jupiter ‘76 winnen laatste thuiswedstrijd van het seizoen en blijven op titel koers

Op zondag 8 maart 2020 vormde sportcomplex “De Trije” het decor waar de dames van HV Jupiter ‘76 weer in actie kwamen. Zij stonden onder leiding van scheidsrechter J. Bronger om klokslag 13:10 uur tegenover het 4de dames team van de Spartanen uit Wognum. Het zijn vooraf aan deze wedstrijd de nummer 2 en 6 van de competitie. De dames van HV Jupiter ’76 zijn in een spannende strijd om te kampioenschap met directe concurrent St George Dames 2 uit Nibbixwoud en op 2 punten afstand volgt ook nog Commandeur /VVW Dames 4 uit Wervershoof. Om in de strijd om het kampioenschap mee te blijven doen was er maar een missie deze middag voor de dames van HV Jupiter ’76 en dat was de laatste thuiswedstrijd van het seizoen winnen.

Vanaf het eerste fluitsignaal weten de dames gelijk al kansen te creëren alleen leidt het op dat moment nog niet tot doelpunten en dankzij twee goede reddingen van keepster Sandra Hofstra weet Jupiter in de 4de minuut op voorsprong te komen door een prachtig 9m schot van Iris. Na een schot op de lat van Rianne Wijbenga en een redding van Sandra zijn het de dames van de Spartanen die de strijd gelijk weten trekken en langszij komen op de 1-1. De dames van Jupiter pakken daarna de draad weer op en staan goed in de verdediging en nemen voor de 2de keer de leiding in de wedstrijd dankzij een mooi schot van Marie-jetske Lettinga. Als in de daarop volgende aanval Rianne Mendel de bal in de linker bovenhoek achter de keepster laat verdwijnen loopt het verschil op naar de 3-1 en lijkt er niets aan de hand. Jupiter lijkt de touwtjes in handen te hebben en heeft kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Door 2x achter elkaar de lat te raken is Maaike Osinga daar heel dicht bij maar het geluk lijkt niet aan haar zijde op dat moment. De Spartanen weten in de daarop volgende aanval volop van te profiteren en via een schot in de rechter onderhoek is Sandra kansloos:3-2. In de volgende aanval van Jupiter lijkt Nynke de Jager op weg naar haar eerste goal in deze wedstrijd maar door een prachtige reflex van de keepster van de Spartanen komt deze bal in handen van Rianne Mendel en zij laat dit buitenkansje niet onbenut en kan haar 2de goal van de wedstrijd noteren en de voorsprong uit te bouwen naar 4-2. De Spartanen blijven het proberen en de verdediging moet de gehele wedstrijd scherp blijven. Maar het is in een aanval over verschillende schijven Marie-jetske die de trekker overhaalt en de bal links onder in de goal schiet en daarmee de 5de goal aan de zijde van Jupiter noteert. Via een fraaie pass van Maaike weet Marie-jetske via de break-out de bal in het netje knallen. Beide ploegen blijven vervolgens aardig in balans en beide keepsters staan even in de spotlight. Het is Sandra die met een prachtige reflex een strafworp weet te stoppen. De keepster van de Spartanen weet dit voorbeeld te volgen door de 7m worp van Iris uit de goal te houden. Jupiter kan echter niet voorkomen dat de afstand tussen beide teams kleiner wordt als in een mooie aanval van de dames van de Spartanen zij het gaatje in de verdediging weten te vinden en rechts onderin weten te scoren. Via een snel break-out over meerdere schijven is Nynke degene die scoort en even later scoort ook Iris via de break:8-3. Het gat lijkt richting het einde van de eerste helft te zijn geslagen maar de Spartanen weigeren de strijd op te geven en zij weten met 2 bekeken schoten in de linker onderhoek de spanning weer enigszins terug te brengen in de wedstrijd want het verschil loopt terug  naar 8-5. Het slotwoord in de eerste helft is alsnog aan de dames van Jupiter als Maaike bij een vrije worp mag aanleggen en de bal in het net achter de keepster doet belanden en daar mee de ruststand van 9-5 op het scorebord weet te zetten. Nadat er in de rust even de puntjes op de i zijn gezet door Maarten Jansen gaan de dames van Jupiter vliegend uit de startblokken. Gelijk na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bronger weet Jupiter een mooie aanval op te zetten waarbij Marie-jetske Marije Bijlsma op de cirkel weet te bereiken waardoor zij de 10-5 op het scorebord kan zetten. Het gaat dan hard en het lijkt er op dat de Spartanen het even niet bij kunnen benen. Jupiter heeft de touwtjes stevig in handen en weet binnen 5 minuten in de 2de helft nog 4x te scoren. Iris scoort via een break en vanaf de middenopbouw en ook Marie-jetske weet via de break en een schot links onderin te scoren:14-5. Er was dus geen vuiltje aan de lucht en de Jupiterdames leken op een eenvoudige overwinning af te stevenen. De Spartanen dachten daar anders over en slagen er in om het initiatief even naar zich toe te trekken en de achterstand te verkleinen. Zij zijn met twee bekeken schoten (rechterbovenhoek en een 7m) twee maal op rij succesvol en komen terug tot 14-7. Het is Nynke de Jager die in een prachtige aanval weet te scoren en daarmee de 15de goal aan Jupiterzijde maakt. Via een break weten de Spartanen hun 8ste doelpunt te noteren. Zij lijken even meer grip op de wedstrijd te krijgen maar het zijn de dames van Jupiter die weten toe te slaan, want via een afstandsschot van Marie-jetske, een break-out van Iris en een break-out met aan het eind Marie-jetske lopen de Franeker dames uit naar 18-8. De strijd lijkt daarmee in het voordeel van Jupiter te gaan uit pakken maar zij moeten vervolgens nog vol aan de bak want de Spartanen weten vervolgens gemakkelijk het net achter Sandra te kunnen vinden en scoren 2x op rij: 18-10. Ondanks verwoede pogingen van de Jupiterdames om de draad weer op te pakken blijft het initiatief bij de bezoekers en zij weten achterstand te verkleinen door middel van een schot links onderin en een toegekende 7m worp. Het is Iris die de winst uiteindelijk veilig weet te stellen als zij in een break-out de 19de goal van Jupiter op het scorebord weet te zetten. In de laatste minuut weten de dames van de Spartanen nog een keer toe te slaan met een goal in de rechter onderhoek. Nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken staat er een 19-13 overwinning op het scorebord en blijven de Franeker dames volop in de strijd om het kampioenschap. Het was de laatste thuiswedstrijd van het seizoen voor de dames zij moeten nog 2x vol aan de bak om het kampioenschap te mogen vieren. Op 22 maart komen zij weer in actie en nemen het dan op tegen de huidige nummer 3 Commandeur /VVW 4 uit Wervershoof en de laatste wedstrijd van het seizoen is op 28 maart bij Meteoor 2 in Hoogwoud.