Jupiterdames kampioen!

Zondag 19 maart stond de laatste (thuis)wedstrijd voor de dames van handbalvereniging Jupiter’76 op het programma.  Dit was de wedstrijd waar men al lang naar uit keek, want bij winst zouden de dames kampioen zijn. Tegenstander was Con Zelo uit Waarland en daarvan had men de uitwedstrijd destijds met één punt verschil verloren. Dus het beloofde een spannende partij te worden.

De tribune zal goed vol en het publiek zag een uitstekende start van de Jupiterdames. De wedstrijd was namelijk amper 20 seconden bezig of Maaike Osinga scoorde via de break de 1-0. Jupiter overrompelde Con Zelo, want binnen 5 minuten hadden Elise van der Haring (rechterhoek), Maaike vanaf de opbouw en Rianne Mendel vanaf de cirkel de bal in het netje gegooid: 4-0. Nadat Con Zelo de 4-1 had gemaakt, kon Rianne opnieuw vanaf de cirkel raakschieten. Verdedigend zat het goed in elkaar, met als betrouwbare sluitpost Willemyn Kolthof. Zij stopte onder andere een strafworp en uit de eerstvolgende aanval maakte Elise er, weer via de rechterhoek, 6-1 van. Na 20 minuten spelen kon Con Zelo pas hun 2e doelpunt maken, maar de Jupiterdames bleven in een hoog tempo spelen en Iris van Veen met een break-out, Kayla Grijpma vanuit de rechterhoek en Maaike via een vrije bal brachten de stand op 9-2.  Na 2 scores van Con Zelo was het opnieuw Maaike die met 2 treffers het verschil weer op 7 punten bracht: 11-4.  Met nog 6 minuten op de klok leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in een handbalwedstrijd kan het snel veranderen. De tot dan zo hechte Jupiterverdediging liet gaten vallen en daar profiteerde Con Zelo optimaal van. Men zag kans om in 5 minuten 4x te scoren, waardoor het verschil plots nog maar 3 was: 11-8. Gelukkig knalde Marion Offringa via een mooie combinatie met Marije Bijlsma vlak voor het rustsignaal raak, zodat de dames met een 12-8 stand de rust ingingen.

Coach Maarten Jansen gaf in die rust aan dat er verdedigend toch een stapje harder gewerkt moest worden en dat de snelheid in de aanval nog beter benut moest worden. De tweede helft begon ook weer goed, want nu was het Iris die binnen 30 seconden raak schoot. Even leek het erop dat Con Zelo het verschil kon beperken, want de doelpunten vielen hierna om en om, waarbij het Franeker doelpunt op naam kwam van Rymke Prins:14-10.  De Jupiterdames deden er een schepje bovenop en via een mooi opgezette aanval scoorde Elise vanaf de cirkel. Even later rondde Iris een break met Nynke de Jager goed af en was het verschil 6 punten. Con Zelo kreeg een strafworp, maar die wist keepster Willemyn opnieuw te stoppen.  Dit gaf de dames van Jupiter vleugels en via scores van Marion, Iris en Maaike was het zomaar 19-10 en kon men de champagne al bijna klaarzetten. Con Zelo kreeg nogmaals een strafworp en nu was het de enigszins geblesseerde keepster Hedwig Noordenbos die tussen de palen ging staan. Zij hield haar doel schoon, want de speelster van Con Zelo maakte een voetfout bij het nemen van die strafworp. In de resterende minuten zag Con Zelo kans om Willemyn toch nog 2 x te passeren, maar Rianne zorgde vanaf de cirkel voor de 20 treffer van Jupiter.

De eindstand werd uiteindelijk 20-13 en konden de dames, met in hun midden de aan het begin van het seizoen zwaar geblesseerd geraakte Marie-jetske Lettinga, onder luid applaus van het massaal opgekomen publiek hun kampioenschap vieren.  De champagne vloeide even later dan ook echt in de kleedkamer en het bleef nog lang gezellig in sportkantine De Trije.