Jupiter Excelsior handbal

Succesvolle start van de competitie voor de dames van Jupiter ’76

Na 19 lange, handballoze maanden was het afgelopen zondag 24 oktober dan eindelijk weer zover: de dames senioren van Jupiter ’76 speelden hun eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. De tegenstander: Excelsior ’53 uit Grootebroek. Een nieuwe tegenstander die de Jupiterdames – ook in eerdere competities – nog niet was tegengekomen. Voor beide ploegen een mooie gelegenheid om na een lange periode weer de krachten te meten op het handbalveld. Met een goed gevulde tribune, versterking van nieuw teamlid Rymke Prins en de vertrouwde begeleiding van coach Maarten Jansen en Yvonne van Wier trokken de dames uit Franeker met gezonde spanning ten strijde.

Vanaf het eerste fluitsignaal wist Jupiter de wedstrijd naar zich toe te trekken. Marie-jetske Lettinga opende de score zondagmiddag met een hele strakke goal vanaf de linkeropbouw positie. Het team van Excelsior bestond uit jonge, beweeglijke speelster die veel snelheid in hun aanvalspel legden. Via de middenopbouw maakten zij daardoor al snel de gelijkmaker. Voor Jupiter een signaal om in de verdediging meer op te gaan letten. Aanvallend voerden de dames uit Franeker de druk op. Nynke de Jager scoorde vanaf de linkerhoek (2-1) en Iris van der Veen liet ook steeds meer haar kwaliteiten zien. Een scherpe pass van haar naar cirkelspeelster Marije Bijlsma resulteerde in Marije haar eerste goal van de wedstrijd (3-1) en ook scoorde Iris zelf vanaf de middenopbouw na een fraaie passeerbeweging (4-1). Het lukte Excelsior in de eerste helft nog om vier keer te scoren maar Jupiter was niet bereid meer ruimte vrij te geven. Met nog twee doelpunten van Marie-jetske en twee van Maaike Osinga ging Jupiter met acht doelpunten de rust in. Door knap keeperswerk van Sandra Hofstra, die voor de rust de eerste penalty van Excelsior stopte, ging de tegenpartij met vijf doelpunten de rust in. Ruststand: 8-5.

Net als de afgelopen jaren werd de rust benut om het spel te bespreken. Coach Maarten wilde meer oog voor eigen schotkansen en de rust in de aanval bewaren. Verdedigend was het zaak meer rugdekking te geven en dichter op de aanvaller te verdedigen. Met deze aanwijzingen startten de dames met een positief gevoel met de tweede helft.

Ook in de tweede helft lag het initiatief bij Jupiter. Iris scoorde na anderhalve minuut haar tweede doelpunt van de wedstrijd waarna Excelsior voor hun volgende treffer zorgde (9-6). De scherpte zat er in de aanval bij Jupiter zeker in; vlot daarna zorgden Rianne Wijbenga en Marion Offringa voor een uitbreiding van de score (11-6). Door verdedigend meer rugdekking aan elkaar te geven en de alertheid van keepster Sandra lukte het Excelsior mondjesmaat te scoren. De dames uit Franeker hadden echter aanvallend volledig het ritme gevonden. Door aanvalspel op snelheid en het bewegen in het aanvallende gebied door onder andere Kayla Grijpma wisten Marie-jetske (1x), Marije (1x), Maaike (3x), Marion (2x) en Nynke (2x) de keepster van Excelsior te passeren. Verdedigend werd er af en toe door Jupiter verslapt waardoor de tegenstander ruimte kreeg om te scoren of van een penalty werd voorzien. In de laatste fase van de tweede helft bracht Iris door een goal vanaf de middenopbouw de score op 21 – 13 in het voordeel van de Franekerploeg. Excelsior scoorde nog eenmaal waarna Marie-jetske nog één keer alle registers open trok. Met twee doelpunten op naam en een assist naar Marije op de cirkel wist ze nog bij te dragen aan drie doelpunten voor Jupiter. Maaike besloot de wedstrijd met het laatste doelpunt uit een snelle break-out. Eindstand: 25-14 in het voordeel van Jupiter ’76.

Na afloop van de wedstrijd vierden de dames de overwinning met een drankje tijdens het piekuurtje in sportkantine De Trije. Vol goede moed kijken zij uit naar de uitwedstrijd die aankomende zondag 31 oktober op het programma staat. De Jupiterdames reizen die ochtend af naar Hippolytushoef om het op te nemen tegen de dames 2 van Tonegido.